Πώς να αποκτήσετε έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία (vol. 2)

Γερμανία-Κοινωνική-Ασφάλιση

Μάθετε πόσα πρέπει να πληρώσετε στη γερμανική κοινωνική ασφάλιση και ποιες παροχές μπορείτε να διεκδικήσετε: υγειονομική περίθαλψη, γονική άδεια, επιδόματα τέκνων, παροχές ανεργίας, σύνταξη και ασφάλιση ατυχημάτων. Μάθετε πώς μπορείτε να εγγραφείτε για να παραλάβετε έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Το παρών άρθρο είναι συνέχεια του Vol1 για την κοινωνική ασφάλεια στη Γερμανία

Εάν ζείτε και εργάζεστε στη Γερμανία, συνήθως συνεισφέρετε στη γερμανική κοινωνική ασφάλιση, σε αντάλλαγμα για πρόσβαση σε ορισμένα οφέλη από τη γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως και αλλού, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας χρηματοδοτείται κυρίως μέσω εισφορών που καταβάλλουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες τους. Ωστόσο, το κάποτε γενναιόδωρο και ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας δέχθηκε εν μέρει πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Παροχές μητρότητας, γονέων και παιδιών στη Γερμανία

Εάν έχετε πληρώσει σε ένα ταμείο ασφάλισης υγείας, μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε επίδομα μητρότητας (Mutterschaftsgeld) που είναι το καθαρό καθαρό εισόδημα για 12 εβδομάδες. Νέοι γονείς με γερμανική κατοικία – μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και μαθητές – μπορούν επίσης να λάβουν γονικό επίδομα (Elterngeld), το οποίο χρηματοδοτείται από το ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα και καταβάλλει έως και 67% του μισθού ενός γονέα για έως και 14 μήνες μετά τη γέννηση ή την υιοθέτηση ενός παιδιού.

Αν είστε φορολογούμενος κάτοικος της Γερμανίας, μπορείτε επίσης να λάβετε επίδομα παιδιών για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών (25 ετών εάν εξακολουθείτε να καλύπτετε την πλήρη εκπαίδευση). Μπορείτε να διεκδικήσετε:

  • 164 € το μήνα για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά.
  • 170 € το μήνα για το τρίτο παιδί.
  • 195 € το μήνα για άλλα παιδιά.

Για να υποβάλετε αίτηση, θα πρέπει να πάρετε το πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού σας (μεταφρασμένο αν δεν είναι στα γερμανικά), την άδεια διαμονής και το διαβατήριο στο τοπικό γραφείο εργασίας σας (Bundesagentur für Arbeit). Εάν το παιδί σας έχει εισόδημα άνω των 7.680 ευρώ ετησίως, εάν σταματήσετε να εργάζεστε ή εγκαταλείψετε τη Γερμανία, δεν δικαιούστε Kindergeld.

Γερμανικά οφέλη υγειονομικής περίθαλψης: κόστος και κάλυψη

Σχεδόν όλοι στη Γερμανία καλύπτονται από τη νόμιμη ασφάλιση υγείας (Gesetzliche Krankenversicherung ή GKV): εργαζόμενοι, επαγγελματίες εκπαιδευόμενοι, άτομα που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, φοιτητές πανεπιστημίου, συνταξιούχοι και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία γενικά καλύπτονται δωρεάν από την ίδια πολιτική .

Από το 2009, όλες οι κυβερνητικές ασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν το ίδιο ποσοστό ασφάλισης, αν και το 2010 ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν να χρεώνουν επιπλέον εισφορά περίπου 8 € το μήνα. Αυτή η επιπλέον εισφορά καταβάλλεται από τον υπάλληλο.

Συνεισφορές στη νόμιμη ασφάλιση υγείας στη Γερμανία

Από τον Ιανουάριο του 2015, το ποσοστό εισφοράς για τους υπαλλήλους είναι 14,6% της ακαθάριστης αμοιβής (έως και ανώτερο όριο 49.500 ευρώ), εκ των οποίων εσείς και ο εργοδότης σας πληρώνετε το 7,3%. Ωστόσο, εάν ο ασφαλιστής σας χρεώνει μια συμπληρωματική πληρωμή, θα επιστραφεί το ποσό στο 15,5% των προηγούμενων ετών.

Οι εκπαιδευόμενοι με μισθό έως 325 ευρώ το μήνα πληρώνουν πλήρως τις εισφορές τους από τον εργοδότη. Οι μαθητές πληρώνουν μια σταθερή «φοιτητική εισφορά».

Τι καλύπτει η νόμιμη ασφάλιση υγείας στη Γερμανία

Η νόμιμη ασφάλιση υγείας καλύπτει ιατρική περίθαλψη, νοσοκομειακή περίθαλψη και ιατρική περίθαλψη (σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο), οδοντιατρική περίθαλψη, γυαλιά, φάρμακα και συσκευές, εμβολιασμούς, φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννησης και αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή ατύχημα. Συνήθως καλύπτει επίσης τη μακροχρόνια περίθαλψη.

Εάν είστε άρρωστος, ο εργοδότης σας πληρώνει συνήθως τον πλήρη μισθό έξι εβδομάδων, μετά τον οποίο ο κρατικός ασφαλιστής πληρώνει νόμιμη αμοιβή έως και 2.887 ευρώ το μήνα για έως και 78 εβδομάδες. Αυτό το ποσό φορολογείται. Μπορείτε να συνάψετε συμπληρωματική ασφάλιση ασθενείας για υψηλότερη πληρωμή ή να εξετάσετε ξεχωριστή ασφάλιση για μόνιμη αναπηρία ή κρίσιμη ασθένεια.

Μόλις εγγραφείτε σε ένα ταμείο ασφάλισης υγείας, λαμβάνετε μια κάρτα eHealth που περιέχει τα στοιχεία διαχείρισης και τη φωτογραφία σας. Πρέπει να πάρετε μαζί σας την κάρτα eHealth όταν επισκέπτεστε έναν γιατρό ή ένα νοσοκομείο για χρεωθεί το ταμείο ασφάλισης.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την κάρτα eHealth για πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ και της Ελβετίας, εφόσον έχετε λάβει προηγουμένως μια ευρωπαϊκή κάρτα υγείας (EHIC) από τον ασφαλιστή σας.

Νομική ασφάλιση υγείας και ιδιωτική ασφάλιση υγείας στη Γερμανία

Από τον Ιανουάριο του 2015, εάν ο μικτός μισθός σας είναι μικρότερος από 54.900 ευρώ ετησίως, μπορείτε να εγγραφείτε στο κυβερνητικό σύστημα ασφάλισης υγείας GKV. Το σύστημα διαχειρίζεται περίπου 120 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες ή Krankenkasse. μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Ακολουθεί μια λίστα με όλα τα γερμανικά ταμεία ασφάλισης υγείας. Πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας σε ποιο ταμείο θέλετε να εγγραφείτε και θα σας εγγράψει στο ταμείο.

Εάν κερδίζετε περισσότερα από 54.900 ευρώ ετησίως, είστε αυτοαπασχολούμενοι, είστε Γερμανός δημόσιος υπάλληλος ή εργάζεστε με μερική απασχόληση και κερδίζετε λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα, μπορείτε να επιλέξετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας (Private Krankenversicherung ή PKV) από γερμανικού ή διεθνής ασφαλιστές ή έναν συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Οι εργοδότες θα εξακολουθούν να καταβάλλουν τα μισά ασφάλιστρα ιδιωτικής ασφάλισης.

Η γερμανική σας σύνταξη: εισφορές και παροχές

Οι περισσότεροι άνθρωποι – εργαζόμενοι, επαγγελματίες ασκούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται κυρίως για έναν πελάτη και ορισμένοι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι, όπως οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι δάσκαλοι και τα παιδιά – πρέπει να καταβάλλουν εισφορές στο νόμιμο συνταξιοδοτικό σύστημα ασφάλισης με το όνομα: Δημόσια Ασφάλιση Συνταξιοδότησης (Gesetzliche Rentenversicherung, GRV). Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικό τους συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτο-ασφαλισμένοι, αλλά επιτρέπεται να συμμετέχουν στο GRV.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι μπορούν να εξαιρεθούν μετά από 18 χρόνια πληρωμής στο πρόγραμμα. Επίσης όσοι κερδίζουν λιγότερο από 450 € το μήνα μπορούν επίσης να εξαιρεθούν.

Οι πολίτες της ΕΕ / του ΕΟΧ και των χωρών που έχουν συνάψει συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης με τη Γερμανία (επικοινωνήστε με τις αρμόδιες αρχές στην πατρίδα τους) μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επιστροφή ή να μεταφέρουν συντάξεις στο γερμανικό σύστημα.

Ωστόσο, ενώ η κρατική σύνταξη παραμένει το πιο σημαντικό μέρος του εισοδήματος γήρατος, η γερμανική κυβέρνηση ενθάρρυνε τους εργαζομένους να συμπληρώσουν τις κρατικές συντάξεις τους με ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα προσφέροντας φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού της Γερμανίας και εάν το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πλήρεις απαιτήσεις των μελλοντικών γενεών συνταξιούχων. Ως αποτέλεσμα, μια σειρά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων έπληξαν την αγορά συντάξεων, η οποία μπορεί να διευθετηθεί μέσω της τράπεζάς σας ή σε σχεδόν σε οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία, αν και είναι σοφό να κάνετε αγορές.

Εισφορές στη νόμιμη συνταξιοδοτική ασφάλιση στη Γερμανία

Από τον Ιανουάριο του 2015, το ποσοστό εισφορών ανέρχεται στο 18,7% του ακαθάριστου μισθού, κατανεμημένο εξίσου με εσάς και τον εργοδότη σας. Το όριο εκτίμησης συνεισφοράς είναι 72.600 ευρώ ετησίως στη Δυτική Γερμανία και 62.400 € ετησίως στην ανατολική Γερμανία.

Τι καλύπτει η νόμιμη συνταξιοδοτική ασφάλιση στη Γερμανία

Η νόμιμη ασφαλιστική σύνταξη πληρώνει τη σύνταξή σας μόλις συνταξιοδοτηθείτε. Το ποσό της σύνταξης που λαμβάνετε εξαρτάται από το εισόδημά σας ενώ καταμετρά πόσο εργαζόσασταν και πόσα χρόνια εργαζόσασταν. Η μέγιστη πληρωμή είναι επί του παρόντος περίπου το 67% του καθαρού εισοδήματός σας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής. Η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών πρόκειται να αυξηθεί στα 67 τα επόμενα 20 χρόνια.

Ασφάλιση ατυχημάτων στη Γερμανία

Κάθε υπάλληλος, εκπαιδευόμενος, φοιτητής πανεπιστημίου, μαθητής και πολλές άλλες ομάδες ατόμων καλύπτονται από νόμιμη ασφάλιση ατυχημάτων, η οποία καλύπτει τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης μετά από ατύχημα ή ασθένεια που προκλήθηκε στην εργασία, τον τόπο σπουδών ή ακόμη και στο δρόμο για το σχολείο. Δεν χρειάζεται να κάνετε καθόλου εισφορές σε αυτήν την ασφάλιση.

Άλλα οφέλη στη Γερμανία

Άλλη κοινωνική βοήθεια (Sozialhilfe) είναι διαθέσιμη για άτομα με χαμηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων παροχών διαμονής (Wohngeld), παροχών θέρμανσης (Beitrag zu den Heizkosten) και επιπρόσθετου επιδόματος παιδιών (Kinderzuschlag). Επικοινωνήστε με τα κοινωνικά γραφεία (Sozialämter) στην πόλη σας.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks