[Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό;] Οι μισθοί στο εξωτερικό και τα εργασιακά περιβάλλοντα, η ποιότητα ζωής

Είμαι στην Ελλάδα αυτή την εποχή για δουλειά και διακοπές και πολλά παιδιά με ρωτάνε … Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό; Με ρωτάνε επίσης πολλοί γονείς για τα παιδιά τους.

Οι απαντήσεις μου ποικίλλουν γιατί οι συνθήκες διαφέρουν ανά άνθρωπο, τοποθεσία, μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική εμπειρία και άλλες περιπτώσεις που κάνουν τη μετανάστευση να αξίζει ή να μην αξίζει.

Με βάση την οικονομία μιας χώρας, τις κοινωνικές παροχές, τον πολιτισμό, και όλα τα μικρά και μεγάλα πράματα που καθορίζουν μια πιο εύκολη ζωή, ορίζουμε την ποιότητα ζωής και το βιωτικό επίπεδο.

Ξεκινάμε στο SuperGreeks μια σειρά από άρθρα που αποσκοπούν στο να φιλτράρει κάποιος τις πληροφορίες και να συμπεράνει μόνος του αν αξίζει να φύγει στο εξωτερικό ή όχι.

Η σειρά άρθρων που έχουμε ετοιμάσει αφορά το εργασιακό, τα σπίτια, τον πολιτισμό την εκπαίδευση, τη μεταφορά, τις δραστηριότητες κ.α. – φυσικά ανά περιοχή διαφέρουν κάποιες από αυτές τις πληροφορίες ακόμα και στην ίδια χώρα.

Σήμερα ξεκινάμε με το βασικό που ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα όσους θέλουν να μεταναστεύσουν. Οι μισθοί και τα εργασιακά περιβάλλοντα.

Οι μισθοί και τα εργασιακά περιβάλλοντα

Οι κατώτατοι μισθοί σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα

O χαμηλότερος μισθός στη Γερμανία ή την Ολλανδία είναι μακράν υψηλότερος από τον μισθό στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 1,635.60 EURΟ, ενώ στη Γερμανία στα 1,584.00 EURΟ. Αυτή τη στιγμή ο χαμηλότερος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 650 ευρώ.

Για να εξετάσουμε το αν είναι καλά τα παραπάνω χρήματα θα πρέπει να δούμε παράγοντες όπως είναι τα κόστη στα σπίτια, το supermarket, τη μεταφορά με τα ΜΜΜ και άλλους λόγους. Επίσης, για παράδειγμα ο χαμηλότερος μισθός στην Ολλανδία μπορεί να είναι στα 1635 ευρώ, αλλά στις περισσότερες δουλειές θα πάρεις περισσότερα χρήματα, μιας και αυτό το νούμερο εξαρτάται από την αγορά και τη ζήτηση.

Εμείς όμως δε θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο αν είναι καλοί οι μισθοί ή όχι.

Ο μισθός για τους περισσότερους είναι βασικός λόγος μετακίνησης σε μια άλλη χώρα. Οι μισθοί είναι σίγουρα υψηλότεροι στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το κομβικό σημείο και διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα, θεωρούμε ότι είναι τα εργασιακά περιβάλλοντα. Σίγουρα και στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και στη Γερμανία υπάρχουν κακά εργασιακά περιβάλλοντα, αλλά είναι ελάχιστα σε σχέση με την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε για τις αναφορές ανθρώπων στο SupporT μας και από τις αναφορές σας στα “Stop Human Trafficking – κλείστε τα σκλαβοπάζαρα” ότι πολλά ελληνικά, και όχι μόνο, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις “βασανίζουν” μεταφορικά και κυριολεκτικά Έλληνες που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, αλλά αυτά δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση σε αυτόν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και στο “δύσκολο” HORECA, οι συνθήκες μοιάζουν και ας μην είναι πάντα μαγικές σε σχέση με την Ελλάδα – τα ωράρια, ο μισθός και ο σεβασμός προς τον εργαζόμενο, οι αξιοπρεπείς συνθήκες.

Αξιοπρέπεια είναι αυτό που ζητάνε πάντα όλοι οι εργαζόμενοι και στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρεις μια αξιοπρεπή δουλειά που δε θα είναι δουλεία.

Οι δουλειές γραφείου

Στις δουλειές γραφείου δε, οι συνθήκες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλές, αν όχι ιδανικές – τόσο που σε κάποιους φαντάζει ψέμα – ακόμα και σε εμάς τους ίδιους που έχουμε εργαστεί σε τέτοιες εταιρείες. Να σε παρακαλάνε να κάνεις διάλειμμα γιατί έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός και δημιουργικός – μάλιστα αν συνεχίζεις να μην κάνεις διάλειμμα, αυτός να είναι λόγος για ένα σοβαρό “warning”. Σαν ψέμα ακουγότανε στην αρχή. Πλέον το συνηθίσαμε.

Οι άνθρωποι με πτυχία από τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούνε να βρούνε σχετικά εύκολα εργασία- ακόμα και αν δε βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν από την αρχή, θα το βρούνε λίγο αργότερα με επιμονή και υπομονή- αν δε βρούνε δουλειά ποτέ στον κλάδο που σπούδασαν θα βρούνε σε κάτι παραπλήσιο. Οι άνθρωποι που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα βρουν σχετικά εύκολα εργασία στην ίδια χώρα, μιας και θα τους απορροφήσει η αγορά εργασίας απευθείας.

Το μαγικό του να βρεις εργασία με “0 Χρόνια προϋπηρεσίας ” στις ανεπτυγμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι εφικτό, ακόμα και αν αυτή η πρώτη εργασία σου δε θα είχε το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον – σύντομα θα είσαι σε θέση μετά από 2-3 χρόνια προϋπηρεσίας να διαπραγματευτείς τη θέση σου και να βρεις τις ιδανικές συνθήκες που αναζητάς σε ότι αφορά μισθό και το εργασιακό περιβάλλον.

Είναι πολλές οι θέσεις εργασίες για πτυχιούχους της πληροφορικής, της χημείας και άλλων κλάδων – μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο βρίσκονται στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Έχει άρα θέσεις εργασίας ; Τι γίνεται με τις γλώσσες;

Έχει αν έχεις υπομονή, επιμονή, είσαι καλός επαγγελματίας και άνθρωπος και γνωρίζεις τουλάχιστον καλά την αγγλική γλώσσα στην Ολλανδία.

Στη Γερμανία μπορεί να απαιτείται και η γερμανική γλώσσα – γνωρίζοντας την ανοίγεις περισσότερες πόρτες, στο Βέλγιο αν γνωρίζεις τη Γαλλική ή Ολλανδικά,επίσης, και πάει λέγοντας… Είναι σημαντικό πριν θελήσεις να έρθεις στο εξωτερικό να γνωρίζεις κάποιες ξένες γλώσσες γιατί έτσι θα βρεις πιο γρήγορα εργασία στον κλάδο που αναζητάς. Ειδάλλως, μπορείς να βρεις μια δουλειά που δε θα έχει ιδανικές συνθήκες, αλλά θα κάνεις υπομονή μέχρι να μάθεις τη γλώσσα της χώρας που θα πας και έτσι θα ανέβεις σκαλοπάτι!

Εργασία και σπίτια

Συνήθως δουλειά θα βρεις! Σπίτια δεν ξέρουμε αν θα βρεις…αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αναλύσουμε σε ένα άλλο άρθρο και έχει σίγουρα να κάνει και με το budget που διαθέτεις. Για παράδειγμα, και σε ό,τι αφορά την εργασία μπορείς να βρεις σίγουρα εύκολα σπίτι αν πιο πριν λόγω των πτυχίων ή / και της προϋπηρεσίας σου βρεις μια δουλειά με υψηλό μισθό σε μια καλή εταιρεία – τότε ναι, είναι εύκολο να βρεις σπίτι- αν βρεις δουλειά σε ένα καφέ για παράδειγμα, τότε θα δυσκολευτείς περισσότερο να βρεις σπίτι, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσεις κάποιο μόνιμο συμβόλαιο. Φυσικά, το κατά πόσο εύκολο είναι να βρεις σπίτι διαφέρει ανά περιοχή.

Υπάρχει ρατσισμός στα εργασιακά περιβάλλοντα στο εξωτερικό;

Ο ρατσισμός έχει να κάνει περισσότερο με την ταξική σου θέση. Αν δηλαδή εργαστείς ως ταξιτζής θα συναντήσεις ευκολότερα ρατσισμό στη δουλειά σου, ενώ αν δουλέψεις στη Johnson & Johnson αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Φυσικά, υπάρχουν ρατσιστές και σεξιστές παντού και θα μπορούσες να δεχτείς κάποια λεκτική επίθεση ή υποτίμηση – προσωπικά δεν έχω δεχτεί – κανείς από την ομάδα μας δεν έχει δεχτεί, αλλά έχουμε ακούσει περιστατικά από άλλους Έλληνες.

Ρατσισμό, μπορεί να συναντήσεις έμμεσα σε επίπεδο καριέρας όταν θέλεις να ανέβεις στα υψηλότερα επίπεδα- εκεί ίσως επιλεχθεί ένας Γερμανός ή Ολλανδός, ακόμα και αν υπερτερούσες σε δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι θα ακούσεις καταγγελίες, το πιθανότερο μακράν είναι απλά εσύ να κάνεις τη δουλειά σου και να φεύγεις ήρεμος και ωραίος-α. Στην Ελλάδα, είναι αρκετά χειρότερα τα πράματα σε κάθε μορφής υποτίμηση, μιας και μπορεί να χλευαστείς επειδή είσαι “μαύρος”, “γεματούλης” , γυναίκα ή gay, ακόμα και να χάσεις μια δουλειά παρότι θα διέθετες τα προαπαιτούμενα skills για να πάρεις αυτή τη θέση εργασίας. Έχει αλλάξει κάτι στην Ελλάδα; Πιστεύουμε ότι ναι, κάτι προσπαθεί να αλλάξει από τη νεότερη γενιά εργοδοτών και ότι τα επόμενα χρόνια τα πράματα θα καλυτερέψουν και στη χώρα μας.

Εν κατακλείδι

Εν κατακλείδι, θα πληρωθείς στην ώρα σου στην Κεντρική Ευρώπη (μου πήρε χρόνο να συνειδητοποιήσω ότι δε θα έπρεπε να αγχώνομαι για την πληρωμή του μήνα), θα πληρωθείς στις περισσότερες περιπτώσεις καλά, δε θα έχει “χριστοπαναγία” αν κάνεις κάποιο λάθος, δε θα κάνεις 1000 διαφορετικά πράματα ταυτόχρονα και η εταιρεία σου θα νοιάζεται για το λεγόμενο “working life balance” – θα την ενδιαφέρει να είσαι καλά για να μπορείς να είσαι δημιουργικός και παραγωγικός γι’ αυτήν.

Στην Ελλάδα όσοι εργαστήκαμε, στην πλειοψηφία των εταιρειών, συναντάει κάποιος το απόλυτο χάος. Ακόμα και σε εταιρείες πολυεθνικές, που εδρεύουν π.χ. στην Αθήνα και το Ρότερνταμ, θα βρεις διαφορές στον μισθό, αλλά και στο χαοτικό εργασιακό περιβάλλον.

Σήμερα το άρθρο μας ήταν γενικό, αλλά πιθανόν να το κάνουμε και πιο κάποια πιο ειδικά και ανά επαγγελματική κατηγορία, ώστε να μπορούμε να σας παραθέσουμε περισσότερες πληροφορίες ανά περίσταση.

Μία έρευνα

Η έρευνα του InterNations που καταρτίζει τη λίστα με τις καλύτερες χώρες στο εξωτερικό για να εργαστεί κανείς έφερε την Ολλανδία στην 5η θέση, τη Γερμανία στην 4η και το γειτονικό Λουξεμβούργο στην 3η θέση. Το Βέλγιο παρότι έχει επίσης σχετικά καλά εργασιακά περιβάλλοντα δεν βρίσκεται στη δεκάδα αυτής της λίστας, όπως και άλλες ανεπτυγμένες χώρες απουσιάζουν από αυτή τη λίστα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20.000 άτομα από 187 χώρες και καταγράφηκε το πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, τις οικονομικές προοπτικές, την ασφάλεια εργασίας και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

5. Ολλανδία

Ολλανδία

  • Το 61% είναι ευχαριστημένο από τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους
  • Το 69% είναι γενικά ικανοποιημένο από τη δουλειά τους
  • Το 68% εκτιμά θετικά τη δουλειά τους
  • Το 89% αξιολογεί θετικά την κατάσταση της οικονομίας
  • Το 74% είναι ευχαριστημένο από το ωράριο εργασίας τους
  • Το 73% είναι ευχαριστημένο από την ισορροπία εργασίας-ζωής τους

4. Γερμανία 

Γερμανία

  • 65% είναι ευχαριστημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους
  • Το 69% είναι γενικά ικανοποιημένο από τη δουλειά τους
  • Το 72% εκτιμά θετικά τη δουλειά τους
  • Το 90% αξιολογεί θετικά την κατάσταση της οικονομίας
  • Το 72% είναι ευχαριστημένο από το ωράριο εργασίας τους
  • Το 67% είναι ευχαριστημένο από την ισορροπία εργασίας-ζωής τους

3. Λουξεμβούργο

Λουξεμβούργο

  • Το 64% είναι ευχαριστημένο από τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους
  • Το 74% είναι γενικά ικανοποιημένο από τη δουλειά τους
  • Το 69% εκτιμά θετικά τη δουλειά τους
  • Το 96% αξιολογεί θετικά την κατάσταση της οικονομίας
  • Το 61% είναι ευχαριστημένο από το ωράριο εργασίας τους
  • Το 63% είναι ευχαριστημένο από την ισορροπία εργασίας-ζωής τους

Σχεδόν σε όποια λίστα και να ψάξεις θα βρεις τις 3 παραπάνω χώρες, όπως και τις σκανδιναβικές.

Η γενιά της κρίσης που μεταναστεύσαμε τα τελευταία 10 χρόνια είμαστε εμείς που έχουμε φύγει παντελώς απογοητευμένοι από τη χώρα μας, μιας και στα καλύτερα και πιο δημιουργικά μας χρόνια υπήρχε μια κακή εργασιακή εμπειρία για τον καθένα από εμάς.

Όχι, δεν είναι ο παράδεισος εδώ, αλλά μας σέβονται.

Αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν Brain Gain θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στη χώρα σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο στο εργασιακό. Οι Έλληνες της κρίσης αυτή τη φορά ήρθαν για να μείνουν στο εξωτερικό αν δεν αλλάξουν τα πράματα πίσω αρκετά, αλλιώς θα την επισκεπτόμαστε για διακοπές και για να δούμε τα λατρεμένα ελληνικά τοπία που στον κόσμο δεν υπάρχουν άλλα τόσο όμορφα, την οικογένεια μας που μας λείπει και την αγαπάμε πολύ, τα φιλαράκια μας που επίσης μας λείπουν άπειρα και σκεφτόμαστε τι καλά θα ήταν όλοι να ξανά είμαστε μια παρέα. Μέχρι να ξανά ανταμώσουμε όμως μια και καλή και με όλους, απαιτούμε αξιοπρέπεια για να επιστρέψουμε πίσω και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Απαιτούμε καλύτερους μισθούς και σαφώς καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Cheers 🙂 Γράψε μας τη δική σου εργασιακή εμπειρία στα σχόλια, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, καλή ή κακή, αλλά πάντα με σεβασμό 🙂

Για εμάς λοιπόν και με βάση τα παραπάνω που αφορούν την αξιοπρέπεια στην εργασία, ναι, αξίζει κάποιος να φύγει αν προτεραιότητα έχει αυτό. Βέβαια, θα πρέπει πάντα να μπορεί και να φύγει, θα πρέπει και να θέλει και θα πρέπει και να αντιμετωπίσει κάποια αρνητικά που υπάρχουν στο εξωτερικό και στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα της σειράς αυτής.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks