Που σπουδάζουν οι Έλληνες στο Εξωτερικό;

woman standing in hallway while holding book

Το 2012 εάν κάποιος καθηγητής σε ένα αμφιθέατρο βρετανικού πανεπιστημίου έλεγε «καλημέρα» ήταν πολύ πιθανό να ακούσει τουλάχιστον ένα «επίσης, καλημέρα σας».

Για να διαβάζεις και περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα για τους Έλληνες του Εξωτερικού στην ελληνική γλώσσα, έλα μαζί μας και στο Newsletter 🙂

Αυτό δε συμβαίνει στη μετά-brexit εποχή και οι Έλληνες έχουν κατευθυνθεί προς άλλες χώρες και άλλου τύπου εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ περίπου 11.500 Ελληνες σπούδαζαν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Δέκα χρόνια μετά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μερικές εκατοντάδες Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία, μετά τη ραγδαία μείωση του αριθμού των φοιτητών το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Πλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των πρεσβειών στην Ελλάδα για τους Ελληνες φοιτητές στο εξωτερικό, δυναμικά κινούνται τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, αύξηση βλέπουν και τα ΑΕΙ των ισχυρών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και η Κύπρος όπως και τα ελληνικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της UNESCO, το 2018 συνολικά 36.211 Ελληνες σπούδαζαν στο εξωτερικό. Βέβαια, συνολικά έχει μειωθεί η κινητικότητα των φοιτητών προς το εξωτερικό εξαιτίας των περιορισμών στα σύνορα των χωρών λόγω της πανδημίας.

Διάβασε ακόμα στο supergreeks.eu

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Βέλγιο για το 2021

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία για το 2021

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στη Γερμανία για το 2021

Eίσαι Έλληνας του Εξωτερικού ή θέλεις να έρθεις στο Εξωτερικό;

Έχεις κάνει LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK ?

Follow στο Insta?

Προς ποιες χώρες κινούνται οι Eλληνες; 

Βασικό στοιχείο για όλες τις χώρες είναι ότι τη μεγάλη ζήτηση έχουν τα αγγλόφωνα προγράμματα που προσφέρουν τα ΑΕΙ κάθε χώρας. Ετσι, η Ολλανδία έχει πολύ ισχυρή δυναμική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ολλανδικού οργανισμού για τη διεθνοποίηση στην εκπαίδευση Nuffic, το 2010 στη χώρα σπούδαζαν 1.026 Έλληνες, το 2018 2.937, το 2019 3.114 και το 2020 3.266 Ελληνες. «Σαφώς το ενδιαφέρον εμφανίζεται αυξημένο την τρέχουσα περίοδο για το προσεχές έτος 2022-2023 – ενδιαφέρον που θα αποτυπωθεί σε αριθμούς τον Σεπτέμβριο του 2022», δήλωσε στην «Κ» η κ. Μάρθα Τριανταφύλλου, από την πρεσβεία της Ολλανδίας στη χώρα μας.

Η Ολλανδία είναι η νέα προνομιούχος χώρα για σπουδές Ελλήνων, αυξημένες «ροές» παρατηρούνται προς Γαλλία και Ιταλία, ενώ ενισχύεται το ενδιαφέρον για Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

Βελτιωμένοι είναι οι αριθμοί και της Γαλλίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» η κ. Πατρίσια Σαβαρί, υπεύθυνη του γραφείου Campus France στην Ελλάδα, το 2020-2021 σπούδαζαν στη Γαλλία περίπου 2.700 Ελληνες φοιτητές (1.400 σε προπτυχιακά, 1.300 σε μεταπτυχιακά), το 2019-2020 ήταν 2.400 και το 2010-2011 ήταν 1.870. «Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στα γαλλικά ΑΕΙ είναι πολύ μεγάλη, 300 περισσότεροι από τους 100 που ήταν μία μέση αύξηση τα προηγούμενα χρόνια», λέει η κ. Σαβαρί.

Στη Γερμανία το 2015 σπούδαζαν 3.124 Ελληνες, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οπως τόνισε στην «Κ» η διευθύντρια του παραρτήματος της Γερμανικής Υπηρεσίας ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην Ελλάδα, Ελένη Ανδριανοπούλου, τυχόν αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στα γερμανικά ΑΕΙ θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αυτό που παρατηρεί η κ. Ανδριανοπούλου είναι πως από πέρυσι έχει καταγραφεί αύξηση του ενδιαφέροντος διευθυντών ιδιωτικών σχολείων να βάλουν στο πρόγραμμά τους –και κυρίως στο IB– τη διδασκαλία των γερμανικών, ώστε να ανοίξουν την προοπτική των σπουδών σε γερμανικό ΑΕΙ για τους μαθητές τους.

Στα ιταλικά ΑΕΙ επίσης υπάρχει αύξηση των Ελλήνων, σύμφωνα με την κ. Τζουζεπίνα Φιλί, υπεύθυνη στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Το 2017 περίπου 1.200 Ελληνες βρίσκονταν για σπουδές στην Ιταλία, ενώ το 2020 έφθασαν τους 2.000. Μάλιστα επέστρεψε το ενδιαφέρον για σπουδές στην ιατρική, όπως συνέβη στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Στις ΗΠΑ οι αριθμοί μένουν οι ίδιοι, με τον ενδιαφέρον πάντα να είναι μεγαλύτερο για μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Τουρίδη, εκπαιδευτικό σύμβουλο στο Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, το 2020-2021 σε αμερικανικά ιδρύματα ήταν εγγεγραμμένοι 2.256 Ελληνες, ενώ το 2019-2020 2.489, με τη μικρή πτώση να αποδίδεται και στην πανδημία που δυσκόλεψε τις μετακινήσεις.

Από την άλλη, φαίνεται πως αρκετοί Ελληνες στρέφονται τελευταία σε ΑΕΙ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ και η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου έχει αναπτυχθεί αποτελώντας μια προοπτική για τους Ελληνες, και λόγω γλώσσας.

*Mε πληροφορίες από την καθημερινή

Tο supergreeks.eu είναι ανεξάρτητο και δε λαμβάνει κρατική ή άλλη χρηματοδότηση. Με το SuperGreeks η μετανάστευση έγινε πρακτικά ευκολότερη, αλλά και περισσότερο όμορφη.

Η οικονομική σας συνεισφορά θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερα χρήσιμα και ουσιαστικά άρθρα, καθώς και άρθρα σε βάθος σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό. Θα μας βοηθήσετε να απαντάμε καθημερινά στα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε από συνανθρώπους μας στο SupporT του SuperGreeks και να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα μας βοηθήσεις να δημιουργήσουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Μπορείτε να κάνετε δωρεά μέσω Ideal, Bancontact, SOFORT, πιστωτικής κάρτας ή Paypal.

Amount

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks