Κοντά στο σπίτι: Οι περισσότεροι Βέλγοι εργάζονται εκεί που μένουν

βέλγιο

Ως πολυπληθής χώρα με ανεπτυγμένες υποδομές και μικρή έκταση, οι μετακινήσεις στο Βέλγιο είναι αρκετά απλές– ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Όμως, παρά τη σχετική ευκολία μετακίνησης, οι περισσότεροι Βέλγοι κάτοικοι εργάζονται κοντά στον σπίτι που νοικιάζουν ή έχουν αγοράσει!

Η τάση των Βελγών να μην τολμήσουν πολύ μακριά από το μέρος όπου μεγάλωσαν τονίστηκε σε μια πρόσφατη ανάλυση της Σχολής Διοίκησης IESEG, η οποία διαπίστωσε ότι όταν πρόκειται για την τοποθεσία εργασίας τους, οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στην περιοχή που ονομάζουν σπίτι τους.

Στις Βρυξέλλες, το 83% όσων μεγάλωσαν στην περιοχή εργάζονται τώρα εδώ. Εν τω μεταξύ, περίπου το 11% έχει μετακινηθεί στη Φλάνδρα για τη δουλειά του, ενώ το 5% εργάζεται στη βαλλωνία και ένα μικρό ποσοστό (1,6%) ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες είναι κάτι σαν ένα honeypot για τους εργαζόμενους που ζουν σε άλλες περιοχές. Όπως εξηγεί ο Eric Dor, Διευθυντής Οικονομικών Σπουδών στο IESEG, «10,3% των απασχολούμενων κατοίκων της Βαλλονίας εργάζονται στις Βρυξέλλες και το 8,7% των ανθρώπων που κατοικούν στη Φλάνδρα έρχονται να εργαστούν στις Βρυξέλλες».

Είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου οι Βρυξέλλες και το μέρος που υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες.

Η μικρότερη μετακίνηση γίνεται μεταξύ Φλάνδρας και Βαλλωνίας: Μόλις το 1,1% των εργαζομένων στη Φλάνδρα μετακινείται στη Βαλλωνία για εργασία. Στην αντίθετη κατεύθυνση, το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο (3,2%) αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται προς τις Βρυξέλλες.

Περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μετακινηθούν από τη Βαλλωνία σε γειτονικές χώρες παρά στη Φλάνδρα. Συνολικά το 5,2% των κατοίκων της Βαλλωνίας ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εργασία – στις περισσότερες περιπτώσεις σε μια γειτονική χώρα. Στη Φλάνδρα, μόλις το 1,9% μετακινείται στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες μόνο το 1,6% εργάζεται εκτός Βελγίου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα.

Εμείς γνωρίζουμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που εργάζονται στην Ολλανδία και μένουν στο Βέλγιο, όπως και την αντίστροφη περίπτωση.

Πηγή: The Brussels Times

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks