Αφιέρωμα: Ας μιλήσουμε για τη Βαλλωνία…

Βέλγιο-Αρδέννες-Βέλγιο

Η Βαλλωνία είναι μία από τις τρεις περιφέρειες του Βελγίου— μαζί με τη Φλάνδρα και τις Βρυξέλλες. Στη Βαλλωνία μιλάνε Γαλλικά, ενώ έχει πανεπιστήμιο, μουσεία και “άπειρη” φύση!

Καλύπτοντας το νότιο τμήμα της χώρας, η Βαλλωνία είναι κυρίως γαλλόφωνη. Υπάρχει μια γερμανόφωνη μειονότητα στην ανατολική Βαλλωνία, που προκύπτει από την προσάρτηση τριών καντονιών που προηγουμένως ήταν μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αγαπάμε τη Βαλλωνία γιατί έχει άπειρη φύση, καλό ποδηλατικό δίκτυο (όπως ολόκληρο το Βέλγιο), όμορφες πόλεις, ευγενικούς ανθρώπους. Υπάρχουν καταπληκτικά εστιατόρια σε όλο το μήκος και πλάτος της Βαλλωνίας με υπέροχα μουσεία και δυνατά πανεπιστήμια.

Όνομα

Ο όρος “Βαλλωνία” μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η Βαλλωνία είναι “ξαδερφάκι” των όρων όπως Ουαλία, Κορνουάλη και Βαλαχιά, όλοι προερχόμενοι από τη γερμανική λέξη Walha, που σημαίνει οι ξένοι και αναφέρεται στους γαλατικούς ή κέλτικους λαούς.

Η Βαλλωνία πήρε το όνομά της από τους Βαλλωνούς, μια ομάδα ντόπιων που μιλούν εγγενώς ρομανικές γλώσσες. Στα ολλανδικά (και στα γαλλικά), ο όρος Βαλλωνοί συμπεριέλαβε τόσο τα ιστορικά «κοσμικά» βασίλεια και πριγκιπάτα της Βαλλωνίας, όσο και τον γαλλόφωνο πληθυσμό του πρίγκιπα-επισκόπου της Λιέγης.

Βαλλωνία-Λιεγη

Ιστορία

Ο Ιούλιος Καίσαρας κατέκτησε τη Γαλατία το 57 π.Χ. Οι Κάτω Χώρες έγιναν μέρος της μεγαλύτερης επαρχίας Gallia Belgica, η οποία αρχικά εκτεινόταν από τη νοτιοδυτική Γερμανία στη Νορμανδία και στο νότιο τμήμα των Κάτω Χωρών. Ο πληθυσμός αυτής της περιοχής ήταν Κελτικός με μια γερμανική επιρροή που ήταν ισχυρότερη στο βορρά από ό,τι στο νότο της επαρχίας. Οι πρόγονοι των Βαλλωνών έγιναν Γαλλο-Ρωμαίοι και ονομάζονταν “Walha”από τους Γερμανούς γείτονές τους. Οι “Walha” εγκατέλειψαν τις κέλτικες διάλεκτούς τους και άρχισαν να μιλούν λατινικά.

Το σημερινό Βέλγιο κατακτήθηκε το 1795 από τη Γαλλική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια των Γαλλικών Επαναστατικών Πολέμων. Προσαρτήθηκε στη Δημοκρατία, η οποία αργότερα έγινε η Ναπολεόντεια Αυτοκρατορία. Μετά τη Μάχη του Βατερλό, η Βαλλωνία έγινε μέρος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών υπό τον Βασιλιά Ουίλιαμ. Οι Βαλλωνοί έπαιξαν ενεργό ρόλο στη βελγική επανάσταση το 1830. Η προσωρινή κυβέρνηση του Βελγίου διακήρυξε την ανεξαρτησία του Βελγίου και διεξήγαγε εκλογές για το Εθνικό Συνέδριο. 

Σχετικά άρθρα:

SuperGreek Αφιέρωμα στη μοναδική Αμβέρσα

Αφιέρωμα στο Hallerbos του Βελγίου + πρόταση για εκδρομή

Πόλεις

Οι μεγαλύτερες πόλεις στη Βαλλωνία είναι οι εξής:

 • Σαρλερουά
 • Λιέγη
 • Namur
 • Mons 
 • La Louvière
 • Tournai
 • Seraing
 • Verviers
 • Mouscron
 • Herstal
 • Braine-l’Alleud
 • Châtelet

Επίσημες γλώσσες

Οι επίσημες γλώσσες της Βαλλωνίας είναι τα γαλλικά, τα οποία είναι επίσης μακράν η κύρια γλώσσα που ομιλείται στην περιοχή, και τα γερμανικά (στα ανατολικά-καντόνια). 

Η γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του πληθυσμού της περιοχής. Η βέλγικη-γαλλική γλώσσα, η οποία ομιλείται επίσης στην περιφέρεια των Βρυξελλών, είναι παρόμοια με τη γλώσσα που ομιλείται στη Γαλλία, με μικρές διαφορές στην προφορά και ορισμένες διαφορές λεξιλογίου, ιδίως τη χρήση των λέξεων septante (70) και nonante (90), σε αντίθεση με το soixante-dix και το quatre-vingt-dix στη Γαλλία.

Βαλλωνία

Πανεπιστήμια

Το Βέλγιο έχει από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και μερικά από αυτά βρίσκονται στη Βαλλωνία!

UCLouvain Charleroi: Είναι μια Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Louvain στο Σαρλερουά του Βελγίου. Αποτελούμενο από 3 σχολές και μια σειρά ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων, το UCLouvain Charleroi αποτελείται από το Maison Georges Lemaître,στο κέντρο της πόλης, και ένα παράρτημα στο Montignies-sur-Sambre.

Το Πανεπιστήμιο της Λιέγης: Ένα σημαντικό δημόσιο πανεπιστήμιο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου με έδρα τη Λιέγη στη Βαλλωνία. Η επίσημη γλώσσα του είναι τα γαλλικά. Από το 2020, το ULiège κατατάσσεται στην στη θέση 301-350 για τα καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως σύμφωνα με την Times Higher Education.

Το Πανεπιστήμιο του Mons: Ένα βελγικό Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πόλη Mons, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 με τη συγχώνευση της Πολυτεχνικής Σχολής του Mons (FPMs) και του Πανεπιστημίου mons-Hainaut. Το Πανεπιστήμιο του Mons είναι το τέταρτο (από τα έξι) πανεπιστήμια της γαλλικής κοινότητας του Βελγίου με πάνω από 10.000 φοιτητές.

Μουσεία

Πολεμικό Μουσείο Bastogne: Το Κοντά στο διάσημο Μνημείο Mardasson, το Πολεμικό Μουσείο Bastogne είναι το μεγαλύτερο μνημείο, αφιερωμένο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις Αρδέννες και το Βέλγιο με περισσότερους από 150.000 επισκέπτες ετησίως.

Le Bois du Cazier: Το Bois du Cazier ήταν ένα ανθρακωρυχείο στην τότε πόλη Marcinelle, κοντά στο Charleroi, το οποία σήμερα διατηρείται ως μουσείο και μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Είναι περισσότερο γνωστή ως η τοποθεσία μιας μεγάλης καταστροφής ορυχείων που έλαβε χώρα στις 8 Αυγούστου 1956, κατά την οποία σκοτώθηκαν 262 άνδρες.

Μουσείο Francois Duesberg: Άνοιξε στις 21 Σεπτεμβρίου 1994 και είναι αφιερωμένο στις διακοσμητικές τέχνες από το 1775 έως το 1825. Το μουσείο βρίσκεται στο Mons (Hainaut) και στεγάζει μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων σε άριστη κατάσταση, διαθέτει μια περίφημη συλλογή ρολογιών, κεραμικά, κοσμήματα και πολλά άλλα αντικείμενα παρόμοιας ποιότητας.

Musée de la Bataille Des Ardennes (=Μουσείο για τη Μάχη των Αρδεννών):

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν σε σχεδόν 1500m2, κατανεμημένα σε τρία επίπεδα, περισσότερα από 120 ομοιώματα των Αμερικανών, Αγγλικών, Γερμανών και ακόμη και Σκωτσέζων στρατιωτών με τον εξοπλισμό τους, καθώς και στολές που δώρισαν βετεράνοι, οι οποία συμμετείχαν στη Μάχη των Αρδεννών.

Arms Museum (Musee d’Armes): Το Musée d’Armes ιδρύθηκε το 1885 από τον κατασκευαστή όπλων Pierre-Joseph Lemille και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές μικρών όπλων είναι στην Ευρώπη και καλύπτει, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους.

Βαλλωνία

Τι μπορώ να κάνω στη Βαλλωνία;

Χρειάζεσαι ένα διάλειμμα; Ίσως ένα με χαλαρωτικούς περιπάτους στην εξοχή ή μερικές υπαίθριες περιπέτειες;

Σχεδιάστε την τέλεια (πράσινη) διαμονή στο Βέλγιο για να…

 • Ανακαλύψτε μέρη που κόβουν την ανάσα – εγγυημένα αξέχαστες εικόνες!
 • Εξερευνήστε σπηλιές
 • Απολαύστε υπέροχους περιπάτους
 • Κάντε μια βόλτα σε ένα από τα πολλά φυσικά καταφύγια της Βαλλωνίας και ανατρέξτε την απίστευτα πλούσια βιοποικιλότητα της
 • Δοκιμάστε τοπικά προϊόντα, επισκεφθείτε ένα αγρόκτημα, απολαύστε το χάδι των ζώων
 • Κοιμηθείτε σε ένα δεντρόσπιτο ή σε μια αιώρα, κάτω από τα αστέρια
 • Ξεχάστε τη ρουτίνα, αναπνεύστε και νιώστε ζωντανοί…
Βαλλωνία

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks