Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό; -Εξετάζουμε τον καιρό…

Ολλανδία-Ice-skating-υιοθεσίες

Είμαι στην Ελλάδα αυτή την εποχή για δουλειά και διακοπές και πολλά παιδιά με ρωτάνε … Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό; Με ρωτάνε επίσης πολλοί γονείς για τα παιδιά τους.

Οι απαντήσεις μου ποικίλλουν γιατί οι συνθήκες διαφέρουν ανά άνθρωπο, τοποθεσία, μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική εμπειρία και άλλες περιπτώσεις που κάνουν τη μετανάστευση να αξίζει ή να μην αξίζει. Για τον καθένα τα κριτήρια είναι διαφορετικά.

Με βάση την οικονομία μιας χώρας, τις κοινωνικές παροχές, τον πολιτισμό, και όλα τα μικρά και μεγάλα πράματα που καθορίζουν μια πιο εύκολη ζωή, ορίζουμε την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο.

Ξεκινάμε στο SuperGreeks μια σειρά από άρθρα που αποσκοπούν στο να φιλτράρει κάποιος τις πληροφορίες και να συμπεράνει μόνος του αν αξίζει να φύγει στο εξωτερικό ή όχι.

Η σειρά άρθρων που έχουμε ετοιμάσει αφορά το εργασιακό, τα σπίτια, τον πολιτισμό, τον καιρό, την εκπαίδευση, τις μετακινήσεις, τις δραστηριότητες κ.α. – φυσικά ανά περιοχή διαφέρουν κάποιες από αυτές τις πληροφορίες ακόμα και στην ίδια χώρα.

Σήμερα σας γράφουμε πληροφορίες για τον καιρό στην Ευρώπη και το πως είναι να ζεις με αυτά τα καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε το χθεσινό μας κείμενο από τη σειρά άρθρων “Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό;”

[Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό;] Οι μετακινήσεις μας στις πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό, η ποιότητα ζωής

Κάθε πόλη και χώρα έχει διαφορετικά καιρικά φαινόμενα…

Κάθε πόλη και χώρα στην Κεντρική Ευρώπη δεν έχει τον ίδιο καιρό. Ακόμα και στην ίδια χώρα και ιδιαίτερα στις μεγάλες σε έκταση θα συναντήσει κάποιος εντελώς διαφορετικά καιρικά φαινόμενα την ίδια μέρα. Για παράδειγμα, άλλο καιρό έχει στο Αμβούργο και άλλον καιρό στο Φράιμπουρχ και τον Μέλανα Δρυμό στη Νότια Γερμανία.

Άλλον καιρό έχει στη Φλάνδρα του Βελγίου και άλλον στις Αρδέννες.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει ακόμα και στην Ελλάδα, όπου Κρήτη με Φλώρινα μπορεί να έχουν και 20 βαθμούς διαφορά στην ίδια μέρα.

Λίγες χώρες στον κόσμο έχουν τόσο καλό καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όσο η Ελλάδα

Η Ελλάδα, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, στις 20 Δεκεμβρίου, έχει ήλιο. Είχε και εχθές, και προχθές και θα έχει και αύριο και μεθαύριο. Τις περισσότερες μέρες του χρόνου ο ευεργετικός ήλιος δεσπόζει πάνω από τη χώρα μας και μας ζεσταίνει το είναι. Είναι αλήθεια αυτό.

Ο ήλιος παράγει διάθεση… δίνει σε εμάς τους Έλληνες του Εξωτερικού όταν ερχόμαστε την τονωτική βιταμίνη D που τόσο έχουμε ανάγκη. Με τον ήλιο τα πράματα είναι διαφορετικά!

Είναι όμως αρκετός για να μας διατηρεί ευτυχισμένους ; Κάποιοι θα πούνε ναι, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα το καλοκαίρι

Η Ελλάδα το καλοκαίρι είναι “παράδεισος”. Οι παραλίες μας, τα βουνά μας γι’ αυτούς που αναζητούν τη δροσιά, τα ποτάμια, τα νησιά και οι άδειες πόλεις καθιστούν την Ελλάδα ως κορυφαίο προορισμό για το καλοκαίρι.

Ήδη από τον Απρίλιο (μη σου πω από τον Ιανουάριο χεχε) οι Έλληνες του Εξωτερικού ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα (σημείωση: όχι όλοι και όχι κάθε χρόνο για κάποιους, αλλά οι περισσότεροι).

Η Ελλάδα το καλοκαίρι πιάνει από 30 μέχρι και 44 βαθμούς Κελσίου από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. “Σκάει ο τζίτζικας” που λένε … Κάποιοι αγαπούν αυτές τις θερμοκρασίες, ενώ κάποιοι άλλοι, όχι.

Κατά την προσωπική μας εμπειρία, αίσθηση και άποψη, το να ζεις σε ένα νησί ή ακόμα και σε μία πόλη έχοντας εξασφαλίσει μια μεγάλη άδεια ή έχοντας ένα εξοχικό (βλέπε Χαλκιδική- σαν την Χαλκιδική δεν έχει… μη τα ξανά λέμε :p ) όπου θα μπορείς να πηγαίνεις έστω ένα ΣΚ + 1,2 εβδομάδες διακοπές, είναι ζωάρα. Το να εργάζεσαι όμως όλο σχεδόν το καλοκαίρι, έχοντας μια μικρή άδεια, τότε δεν είναι ζωάρα. Το να ζεις σε μία πόλη με 35+ βαθμούς και να δουλεύεις δεν είναι για εμάς μια ευχάριστη εμπειρία.

Οι Έλληνες του Εξωτερικού και τα καλοκαίρια…

Οι Έλληνες του Εξωτερικού κατά πλειοψηφία και ειδικά μετά από κάποια αρκετά χρόνια παραμονής στην Ευρώπη και αφού έχουν πλήρως προσαρμοστεί, εξασφαλίζουν μακράς διάρκειας διακοπές στην Ελλάδα. Κάποιοι καταφέρνουν να πάρουν μεγάλες άδειες, κάποιοι παίρνουν ακόμα και άνευ αποδοχών γιατί μπορούν να καλύψουν οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα. Κάποιοι μεγαλύτεροι που γνωρίζουμε και οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη ή έχουν τη δική τους επιχείρηση είναι 6 μήνες στην Ελλάδα και 6 μήνες στο εξωτερικό.

Είναι το κρύο τόσο τσουχτερό στην Κεντρική Ευρώπη;

Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο δεν έχουν χαμηλή θερμοκρασία σε σχέση με τη Σκανδιναβία ή την Ανατολική Ευρώπη (βλέπε Ρουμανία και Ουγγαρία).

-14 και -20 σε Ρουμανία και Ουγγαρία θα συναντήσεις συχνά. Στις χώρες του Benelux και στην δε θα ζήσεις σε ακραίες θερμοκρασίες (εκτός από τα λιγοστά βουνά και φυσικά τις Άλπεις στη Νότια Γερμανία).

Το κρύο δεν είναι τσουχτερό εκτός από σπάνιες περιπτώσεις μέσα στη χρονιά. Το “πρόβλημα” είναι ότι καθ όλη τη χρονιά σε κάποιες περιοχές μπορεί να βρέχει συχνά. Και σε κάποιες εποχές μπορεί να βρέχει αρκετά συχνά – βασικά υπάρχουν εποχές που μπορεί να ξεχάσει να σταματήσει 😁. Σε χώρες όπως η Ολλανδία έχει και αρκετό αέρα. Πάντως, και να μη βρέχει συχνά (δεν είμαστε και Λονδίνο ή Γιάννενα 😁) ο ουρανός δεν είναι πάντα γαλάζιος, αλλά πολλές φορές καλύπτεται από ένα άσπρο πέπλο. Σε περιοχές όπως το Άμστερνταμ, ο καιρός μπορεί να αλλάξει και 10 φορές μέσα στη μέρα και κυριολεκτικά να βιώσεις όλα τα διαθέσιμα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, ήλιος, βροχή, αέρας, χιόνι).

Βέβαια, κάπως έτσι οι Έλληνες του Εξωτερικού εκτιμήσαμε περισσότερο από τον καθένα τον ήλιο. Με το που κάνει εμφάνιση ο ήλιος, σαν τα σαλιγκάρια οι Έλληνες ξεπετάγονται προς πάσα ηλιόλουστη κατεύθυνση.

Υπάρχουν βέβαια και οι χρονιές, όπως το 2020 που οι ηλιόλουστες μέρες είναι περισσότερες ίσως και από αυτές στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και αυτές οι χρονιές, όπως του 2021 που “μουλιάσαμε”.

Συνηθίζεται αυτός ο καιρός της Κεντρικής Ευρώπης ;

Σίγουρα, ναι. Ο πρώτος, άντε και ο δεύτερος χρόνος είναι για τους περισσότερους πρόβλημα. Για κάποιους άλλους ο καιρός δε θα ήταν ποτέ πρόβλημα, ενώ για κάποιους θα είναι ένα καθημερινό πρόβλημα – θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους.

Καλή διαχείριση…

Ο καιρός συνηθίζεται αν φυσικά μπορείς να κάνεις μια καλή διαχείριση με τις διακοπές

Θεωρούμαι απαραίτητες τις καλοκαιρινές διακοπές προς το νότο και ιδανικά μια εβδομάδα διακοπές περίπου τον Ιανουαρίου και τον Νοέμβριο (Nα ναι καλά το αεροπλάνο που σε 2-3 ώρες μπορείς να είσαι όπου θέλεις στο Νότο- διάθεση για να ζήσεις μοναδικές στιγμές να έχεις και ακόμα και το 3ήμερο είναι λύση). Επίσης, όταν υπάρχει ήλιος και ειδικά όταν έχουμε ρεπό πρέπει να βγαίνουμε να απολαμβάνουμε τη λιακάσα και να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με βιταμίνη D. Να πηγαίνουμε για περίπατο, ποδήλατο ή για μπύρες (ή 3 σε 1 χεχε).

Σε καμία περίπτωση πάντως δε συγκρίνεται ο γαλάζιος ουρανός της Ελλάδας… Είναι μοναδικός στον κόσμο. Αξίζει όμως γι΄αυτό τον ήλιο και με βάση όλα τα παραπάνω να μείνει κάποιος στην Ελλάδα με τις παθογένειες της ; Αυτό μόνο εσύ το ξέρεις για τον εαυτό σου.

CHEERS

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks