Γερμανία: Σύνοδος κορυφής-Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα

ταξιδι-κορωνοιος-βελγιο

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, γνωστοποιήθηκαν ορισμένα σχέδια με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων. 

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις θα συναντηθούν ξανά στη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη το απόγευμα, με σκοπό να συζητήσουν για το μείζον ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς επίσης και για το lockdown που έχει επιβληθεί ως μέτρο προστασίας. Μετά από τρεις ασφυκτικούς μήνες lockdown στη Γερμανία, τα σημάδια δείχνουν ότι προχωράμε σταδιακά προς τη χαλάρωση των μέτρων – αν και ο αριθμός τον κρουσμάτων παρουσιάζει αυξητική τάση. Επομένως, αναμένεται έντονη σύγκρουση για τη μελλοντική στρατηγική.

Ένα ενημερωμένο προσχέδιο είδε το φως τη δημοσιότητας την Τετάρτη το πρωί, το οποίο συντάχθηκε από τη λεγόμενη «ομάδα των τεσσάρων», αποτελούμενη από την Καγκελαρία, τον Αντιπρόεδρο Καγκελάριο, Scholz, και τα κράτη του Βερολίνου και της Βαυαρίας. Το προσχέδιο ορίζει ένα πλάνο επανέναρξης σε πέντε βήματα. 

Διαβάστε επίσης:

Μόναχο: Μελέτη επιτρέπει το τεστ κατά της Covid-19 σε παιδιά

Γερμανία: Προς παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά με εξαιρέσεις

Γερμανία: Ανοίγουν τα κομμωτήρια-Τι ισχύει για άλλους τομείς;

Γερμανία: Έκκληση να χορηγηθούν σε νεότερους πολίτες τα αχρησιμοποίητα εμβόλια της AstraZeneca

Γερμανία – κορωνοϊός: Κορυφαίος πνευμονολόγος ελληνικής καταγωγής προτείνει ποδοσφαιρικό αγώνα με φιλάθλους για επιστημονική έρευνα

Τα εξής μέτρα φαίνεται ότι είναι επιβεβαιωμένα

  1. Παράταση του lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου
  2. Η δυνατότητα ιδιωτικών συναντήσεων με φίλους, συγγενείς και γνωστούς θα ισχύει ξανά από τις 8 Μαρτίου: είναι πλέον δυνατές οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά μέχρι πέντε άτομα το πολύ. Επίσης, τα παιδιά έως 14 ετών δεν υπολογίζονται ως αυτοτελείς επισκέπτες.
  3. Τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα φυτώρια φαίνεται ναι είναι το δεύτερο βήμα στο εναρκτήριο σχέδιο. Αυστηρή προϋπόθεση είναι ένας πελάτης ανά δέκα τετραγωνικά κατ’ ανώτατο όριο σε όλη τη Γερμανία. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ενώ παράλληλα ανοίγουν και οι σχολές οδηγών.
  4. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από μια ισχυρή εκστρατεία εμβολιασμού και τεστ Covid-19
  5. Σε όλους θα πρέπει να προσφέρονται ένα ή δύο δωρεάν rapid test την εβδομάδα. Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τεστ Covid-19 μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτά τα μέτρα βρίσκονται υπό συζήτηση 

  1. Εξακολουθεί να περιλαμβάνεται ένας ειδικός κανόνας για τις διακοπές του Πάσχα: “Θα πρέπει να επιτρέπονται οι συναντήσεις με τέσσερα άτομα”. Ωστόσο, στο προσχέδιο αυτό το απόσπασμα φαίνεται να διαγράφηκε. 
  2. Προβλέπονται οι υπαίθριες εκδηλώσεις αναψυχής με κοινό έως 50 άτομα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ότι τα κρούσματα παραμένουν σε ένα αντιμετωπίσιμο στάδιο.
  3. Επιπλέον, αναφέρονται οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των μουσείων, των ζωολογικών κήπων και του αθλητισμού σε μικρές ομάδες έως δέκα ατόμων. Ωστόσο, αυτό το μέτρο είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των πρωθυπουργών. Επομένως, το προσχέδιο προβλέπει επίσης ένα σχέδιο Β: Η επίσκεψη σε μουσεία ή καταστήματα λιανικής μπορεί να είναι εφικτή μόνο με ραντεβού, αλλά με υψηλότερη συχνότητα. 
  4. Το άνοιγμα των υπαίθριων εστιατορίων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως θέατρα και κινηματογράφοι αναφέρεται αργότερα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι και πάλι ο ελεγχόμενος αριθμός των κρουσμάτων. Ως μέτρο είναι εξίσου αμφιλεγόμενο με το προηγούμενο. Και εδώ, υπάρχει ένα σχέδιο Β: Λειτουργία με υψηλότερη συχνότητα, πιθανώς έως 100 επισκέπτες, αλλά με αυστηρότερα μέτρα, όπως υποχρεωτικά τεστ.
  5. Σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων,  θα πρέπει να είναι δυνατή η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι ακόμη σαφές, τι ακριβώς θα ισχύσει για εκείνες τις περιοχές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Καγκελάριος και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαβούλευση εκ νέου στις 24 Μαρτίου. Στη συνέχεια, πρέπει να ληφθεί απόφαση για τα νέα μέτρα που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks